Dankzij elektrische fietsen gaat onze prachtige Nederlandse traditie niet verloren. Sterker nog, dankzij de e-bike is het pakken van de fiets weer helemaal hip. Bovendien is deze vorm van transportatie zeer inclusief; ook de oudere generatie kan moeiteloos op deze fiets stappen en lange afstanden afleggen.

Ben jij geïnteresseerd in het kopen van een elektrische fiets? Bij het aanschaffen van een e-bike zijn de volgende eigenschappen van de fiets belangrijk:

Trapondersteuning

Als je niet volledig op de hoogte bent hoe een elektrische fiets werkt, dan wil je eerst over de trapondersteuning leren. Het is namelijk de trapondersteuning die het mogelijk maakt voor iedereen om lange afstanden af te leggen.

Het is volgens de wet vastgelegd dat een trapondersteuning slechts tot 25 km/u ondersteuning kan bieden. Je hoeft dus niet te zoeken naar een fiets die ondersteuning biedt bij hogere snelheden.

Toch zijn er verschillen in de trapondersteuning merkbaar. Zo kun je kiezen tussen het trapondersteuning met een gashendel of een knop. Daarnaast is er de keuze tussen een trapondersteuning die direct aanslaat, of een ondersteuning die pas aangaat na een aantal trappen.

Niet helemaal zeker welke trapondersteuning het beste is voor jou? Ga dan eens langs bij een fietsenwinkel en spring op verschillende fietsen.

Frame en zadel

Ook bij een e-bike is het belangrijk om te letten op de maat van het frame en het zadel. Immers, op een elektrische fiets kun je lange afstanden afleggen. Wanneer je een uur of langer op je zadel zit, dan moet deze comfortabel zijn.

De maat van het frame is ook absoluut het overwegen waard. Wanneer een frame te hoog is, wordt het afstappen en opstappen van de fiets een hel. Ook kun je lastig bij de fietspedalen. Daarentegen is een frame dat te laag is, een goede manier om flinke rugpijn te krijgen vanwege de slechte fietspositie.

Tip: https://www.fastfuriousscooters.nl/elektrische-driewielers/

Gelukkig zijn de maten van een elektrische fiets vergelijkbaar met een normale fiets. Kijk dus naar je oude fiets voor inspiratie bij het kopen van een elektrische fiets.

Gewicht

Een elektrische fiets beschikt over een accu welke de trapondersteuning van stroom voorziet. Deze accu voegt aanzienlijk gewicht toe aan de fiets. Mocht de accu niet los te koppelen zijn van de fiets, dan is het optillen van de fiets lastig.

Neem je je fiets mee in de trein of op vakantie? Overweeg dan een elektrische vouwfiets. Deze kun je opvouwen waardoor het gewicht een minder groot probleem vormt.

Accu

De meeste e-bikes hebben een NiMH-accu of een Li-on batterij. Beide accu’s hebben hun voor- en nadelen.

Een NiMH-accu heeft een hoog vermogen en is zeer betaalbaar, maar is gevoelig voor temperatuurschommelingen.

Uitgelicht: https://www.fastfuriousscooters.nl/brommobielen/

Een Li-ion batterij heeft een hoge opslagcapaciteit en is licht in gewicht, maar is vaak duurder en gaat zo’n 3 jaar mee.

Wanneer stap jij op een elektrische fiets?

Elektrische fietsen hebben talloze voordelen. Kies voor de vrijheid van een fiets en trap met een grote glimlach door de drukke stad terwijl de auto’s staan te toeteren.