Een taxi nemen is zeer gemakkelijk en als u voor een betrouwbaar taxibedrijf kiest, dan is het ook heel plezierig. Een erkend taxibedrijf maakt gebruik van opgeleide taxichauffeurs die u via de beste route naar uw bestemming zullen brengen. Daarbij ontvangt u de service die u verdient en waar u voor betaald. We leggen u graag uit waar u op moet letten bij het nemen van een taxi.

Let op of u in een legale taxi stapt

In grote steden komt het nog wel eens voor dat er illegale taxi’s rijden. Deze chauffeurs zijn doorgaans niet verzekerd en kunnen ook nog eens veel te hoge tarieven rekenen. Het is heel belangrijk dat u een erkend bedrijf kiest, u zou immers ook geen sportweddenschappen sluiten bij een illegale bookmaker toch? Een legale taxichauffeur heeft altijd zijn chauffeurspas bij zich. Als u dus niet zeker bent of u bij een legale taxichauffeur in de auto zit, vraag de chauffeur dan gerust om de pas. Een illegale chauffeur heeft vaak geen chauffeurspas, daarom is dit een eenvoudige manier om te achterhalen of u de boel kunt vertrouwen.

Als u klachten of opmerkingen over de rit heeft kunt u tevens aan de hand van de chauffeurspas actie ondernemen. De chauffeurspas heeft namelijk de naam van de chauffeur, zodat u weet naar wie u moet verwijzen bij het indienen van een opmerking bij het taxibedrijf. Als u het ongemakkelijk vindt om de chauffeurspas te vragen, vraag dan als alternatief om de ritbon. Een taxi zal niet standaard een ritbon aan u geven, maar een degelijke taxi zou wel in staat moeten zijn om een ritbon te geven na afloop van de rit. Op de ritbon staat onder andere de prijs, de afgelegde kilometers en de naam van uw chauffeur.

Verschillende soorten taxi’s

Er zijn verschillende soorten taxi’s. De meest voorkomende taxi is de opstaptaxi, dit zijn de taxi’s die u doorgaans langs de weg ziet staan. Een opstaptaxi staat vaak te wachten op passagiers bij drukke plaatsen zoals in het centrum van de stad, een station of een vliegveld. Normaal gesproken staan de opstaptaxi’s in een rij geparkeerd en het is de gewoonte dat u de voorste neemt. Echter is het niet de officiële regel dat u de eerste taxi hoeft te nemen, u mag er zelf één uitkiezen als u dat liever wilt.

Naast de opstaptaxi is er de besteltaxi, ook wel beltaxi genoemd, dit is een taxi die u besteld. Het voordeel van een besteltaxi is dat u er niet naar op zoek hoeft, deze taxi komt u speciaal ophalen op de afgesproken plaats. Daarbij kunt u met deze taxi vooraf een tarief afspreken.

Ten slotte is er de contracttaxi voor speciaal vervoer. De meeste mensen krijgen niet vaak met een contracttaxi te maken, dit type taxi is weggelegd voor ouderen of mensen die slecht ter been zijn. Verder maken bedrijven vaak gebruik van een contracttaxi.

De taximeter

Als u gebruik maakt van een opstaptaxi, dan moet deze een taximeter bezitten. Dit is namelijk verplicht en zorgt ervoor dat u een eerlijke prijs betaald voor de rit. Een besteltaxi heeft echter niet altijd een meter. U kunt de prijs of het tarief van tevoren bespreken voor een beltaxi, zo weet u wat u voor een ritje kwijt bent. Het is overigens altijd een goed idee om een indicatie van de prijs te vragen, ook bij een opstaptaxi. Dit geldt helemaal als u een langere rit voor de boeg heeft zoals naar het vliegveld. De prijs van de meter kan namelijk al snel oplopen omdat opstaptaxi’s voornamelijk voor kortere ritten gebruikt worden.