Heb jij je droomauto gezien maar staat deze in het buitenland? Niet getreurd, want met deze checklist weet jij precies hoe je de auto kan importeren. Er zijn vele garages en autohandelaar die een auto voor je kunnen importeren, maar je kan het ook zelf doen. Belangrijk is dan wel dat je rekening houdt met de verschillende invoerkosten. Zo moet je de auto op kenteken laten zetten en moet je BPM betalen. Deze belasting personenauto’s en motorrijtuigen is een verplichte rekening, maar deze kan behoorlijk verschillen en is afhankelijk van de rekenmethode. BPM berekenen en niet teveel betalen kan heel eenvoudig met de juiste rekentool.

Een checklist voor het importeren van een auto

Heb je eenmaal besloten dat je je droomauto wilt importeren? Kies dan voor een goede BPM calculator dan kun je eenvoudig de BPM berekenen. De automatische rekentool van de belastingdienst neemt niet alle criteria over waardoor je al snel te veel betaalt. Zorg dat je in ieder geval de volgende punten doorgeeft bij het aanvragen van je kenteken: het merk van de auto en het bouwjaar, het type brandstof dat de auto gebruikt en het type uitvoering. Ook wordt eventuele schade en de hoeveelheid CO2 uitstoot meegenomen in de berekening van de BPM. Deze checklist maakt dus wel gebruik van dezelfde gegevens als de belastingdienst, maar deze werkt veel nauwkeuriger omdat er naar de individuele auto gekeken wordt. Zo betaal je nooit te veel belasting. Deze checklist is door de Nederlandse Douane erkent, waardoor dit ook woest geaccepteerd bij het aanvragen van het kenteken.

Wat is BPM en hoe kun je de BPM berekenen?

BPM staat voor Belasting Personenauto’s en Motorrijtuigen en geldt voor alle auto’s, camper en motoren die worden geïmporteerd vanuit het buitenland. De BPM is een verplichte belasting waarvan de hoogte afhankelijk is van het type auto en het type uitstoot. Voor het aanvragen van het kenteken is het belangrijk dat de belasting tijdig wordt betaald zodat je ook daadwerkelijk met de auto de openbare weg op moet. Om de hoogte van de BPM te berekenen zijn er diverse calculatoren te vinden die allemaal op eenzelfde wijze werken. Je voert aan de hand van een checklist een aantal gegevens in en je ziet direct hoeveel je moet betalen. Zo weet je zeker dat je nooit te veel betaald voor je auto. BPM berekenen is eenvoudig en zeker aan te raden wanneer je twijfelt over het bedrag.

Heb je een nieuwe auto gevonden maar moet je deze nog importeren? Geen probleem, ook het BPM berekenen is nu dus heel eenvoudig. De belastingdienst zal aan de hand van een checklist de waarde van je auto bepalen en de hoogte van de BPM. Deze BPM is een verplichte belasting die betaald moet zijn voordat je een kenteken krijgt. Dit kenteken is nodig om de openbare weg op te mogen in Nederland. De hoogte van de BPM berekenen is eenvoudig via een BPM calculator die nauwkeurig kijkt naar de huidige staat van de auto. Zo weet je vooraf precies hoeveel je aan belasting moet betalen en kom je niet voor verrassingen te staan.